Prosty przepis na lemoniadę cytrynową

Składniki

  • 0.5 kg cytryn
  • 1 l wody filtrowanej
  • 4 łyżeczki cukru
  • gałązka mięty
  • kostki lodu
  • garść owoców sezonowych do dekoracji (np. borówki, truskawki, maliny)

Sposób wykonania

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka przelej część wody (ok. 200 ml) i podgrzej.
  3. Gdy woda będzie już ciepła wsyp do niej cukier i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
  4. Dwie cytryny pokrój na plasterki, a następnie w półplasterki i umieść w naczyniu, w którym będzie przygotowywana lemoniada np. w szklanym dzbanku.
  5. Pozostałe cytryny zroluj kilka razy przyciskając mocno dłonią do blatu/deski, a następnie wyciśnij z nich sok.
  6. Otrzymany sok przecedź przez sito.
  7. Do naczynia w którym przygotowujesz lemoniadę, wlej wyciśnięty sok z cytryny, pozostałą wodę oraz ostudzony roztwór cukru.
  8. Gałązkę mięty zroluj w dłoniach i dodaj do przygotowanej lemoniady, całość zamieszaj.
  9. Owoce przeznaczone do dekoracji umyj pod bieżącą wodą.
  10. Truskawki przekrój na pół, a pozostałe owoce (maliny, borówki) dodaj w całości; napój ponownie zamieszaj.
  11. Dzbanek z napojem wstaw do lodówki na minimum godzinę. Od czasu do czasu pomieszaj jego zawartość.
  12. Przed podaniem lemoniady, szklankę udekoruj plasterkiem cytryny, gałązką mięty oraz dodaj kostki lodu