Prosty przepis na lemoniadę cytrynową
Składniki
- 0.5 kg cytryn
- 1 l wody filtrowanej
- 4 łyżeczki cukru
- gałązka mięty
- kostki lodu
- garść owoców sezonowych do dekoracji (np. borówki, truskawki, maliny)
Sposób wykonania
- Cytryny dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą.
- Do garnka przelej część wody (ok. 200 ml) i podgrzej.
- Gdy woda będzie już ciepła wsyp do niej cukier i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
- Dwie cytryny pokrój na plasterki, a następnie w półplasterki i umieść w naczyniu, w którym będzie przygotowywana lemoniada np. w szklanym dzbanku.
- Pozostałe cytryny zroluj kilka razy przyciskając mocno dłonią do blatu/deski, a następnie wyciśnij z nich sok.
- Otrzymany sok przecedź przez sito.
- Do naczynia w którym przygotowujesz lemoniadę, wlej wyciśnięty sok z cytryny, pozostałą wodę oraz ostudzony roztwór cukru.
- Gałązkę mięty zroluj w dłoniach i dodaj do przygotowanej lemoniady, całość zamieszaj.
- Owoce przeznaczone do dekoracji umyj pod bieżącą wodą.
- Truskawki przekrój na pół, a pozostałe owoce (maliny, borówki) dodaj w całości; napój ponownie zamieszaj.
- Dzbanek z napojem wstaw do lodówki na minimum godzinę. Od czasu do czasu pomieszaj jego zawartość.
- Przed podaniem lemoniady, szklankę udekoruj plasterkiem cytryny, gałązką mięty oraz dodaj kostki lodu